10 ok, amiért muszáj csókolózni

Nyugodtan állíthatjuk, hogy megcsókolni valakit akit szeretsz, egyszerre lenyűgöző, bizsergető és romantikus érzéssel tölt el. Talán az egyik legjobb érzés az életben. A csók többet jelent, mint egymás ajkait összeérinteni. Egy csomó dolog hatással van rád, amikről talán nem is tudtál mind ez idáig. A Lifehack 
segítségével feltárunk előtted 10 tényt amitől úgy fogod érezni magad, hogy most azonnal meg kell csókolnod valakit.


1. A csók erősíti az immunrendszered

Egy tanulmányt publikáltak a Medical Hypotheses hasábjain arról, hogy a csók a nők immunrendszerét is erősíti. Segít elpusztítani egy cytomegalovirus nevű fertőzést, ami a terhesség ideje alatt születési rendellenességet, vagy vakságot okozhat a babánál. Plusz a csókkal némi baktérium is cserélődik a két száj között, ami szintén erősebb védekezésre készteti az immunrendszerünket.

2. A csók egy jó módja, hogy kalóriákat égessünk

Néhány megfigyelés azt mondja, hogy a csókolózás bárhol 2-6 kalóriát éget el egy perc alatt. Azért mondjuk nem ér fel egy fél órás kardió edzéssel, de megszabadulhatunk néhány fölös kalóriától.

3. Simán csak megnyugtat

Sajnos manapság a stressz igencsak az életünk része. A szigorú határidők a munkában, a gyerekek, a hétköznapi kihívások. A kellemesnél is kellemesebb érzés egy húzós nap után olyan dolgot csinálni, ami megnyugtat. A csók kiváló megoldás lehet. Csókolózás közben oxytocin szabadul fel az emberi szervezetben, ami kémiailag nyugtató hatással van a szervezetre. Ezen kívül még endorphin, ami a “nyugodt állapotot” eredményezi. Továbbá megemeli a dopamin szintet is, ami felelős a “romantikus érzésért” és amitől nyugodt állapotba kerülünk.

4. Lelassítja az arcizmok öregedését

A legtöbb ember az alakja miatt szokott aggódni, hogy nem túl kövér-e, vagy sovány. Viszont ahogy öregszünk, az arcunk is változáson megy keresztül. Durván fogalmazva megereszkedik rajta a bőr. A csókkal 30 különböző izmunkat késztetjük mozgásra, ami segít megőrizni arcunk simaságát.

5. A csók megakadályozza a fogszuvasodást

A másik pozitív tulajdonsága pedig ez. De csak akkor, ha a partnered a szádba csúsztatja át a nyelvét. Mivel ilyenkor megnövekedik a nyáltermelés a szájban, a baktériumok nagy része el is tűnik. Emiatt kisebb a kockázat a fogszuvasodásra.

6. A csók gyógyír lehet az allergiára

Kutatásokból nyert információk szerint csókolózás közben megemelkedik az IgE ellenanyag szintje a vérben. Ezek az anyagok hisztamint szabadítanak fel, ami az allergiás tünetekért felelősek, mint például az orrfolyás, vagy a könnyezés.

7. A csók nemcsak érzelmi szempontból tesz jót a szívnek

Bár érzelmileg is jól érezzük magunkat csókolózás közben, nem csak így hat ránk pozitívan ez a cselekvés, hanem az egészségünkre is. Ha többet csókolózol, kisebb lesz rá az esély, hogy magas lesz a vérnyomásod, vagy a koleszterined. Ennek következtében a csók csökkenti a stresszt és nyugodt is leszel a kapcsolatodban..

8. Csökkenti a fájdalmat

Egy hosszú munkanap után páran úgy érezhetik, hogy kicsit megfájdult a hátuk. Meglepő ugyan, de erre is megoldást nyújthat a csók. Ahogy már korábban említettük a csók endorphin-t szabadít fel a szervezetben, ami erősebb hatást fejt ki, mint a narkotikumok, például a morfium, ami köztudottan a fájdalmat is csökkenti.

9. A csók meghosszabbítja az életkort

Néhány tanulmány arra világít rá, ha minden nap megcsókolod a párod, akár 5 évvel is meghosszabíthatod az életed. Ezt leginkább házasoknál állapították meg, ha mondjuk munkába indulás előtt csókolják meg egymást. 

10. A csók enyhíti a fejfájást és a görcsöket

A nők menstruációs ciklusa alatt megfigyelhető a gyakori fejfájás. Nos, a csók ezt is képes csillapítani. Segít kitisztítani a véredényeket ami természetes módon szünteti meg a fejfájást, és a görcsöket.

Láthatjuk, hogy mennyi pozitív hatása van a csóknak, így nincs is más hátra, hogy minél többet gyakoroljuk, hiszen a csókból ugye sok minden mást is meg lehet állapítani. Hajrá!
VÉLEMÉNYED VAN? OSZD MEG VELÜNK: