Exek a lélekben: 10 típus, aki visszatart az újrakezdéstől – 1.rész

Amíg nem találtad meg az igazit, kapcsolatok jönnek, mennek, de attól hogy az egyik hivatalosan is véget ért, még lenyomatai megmaradnak a lelkedben és meglehet az életedben is. Hogy tudják megakadályozni az újrakezdést? Mutatunk rá tíz példát, hogy felismerd, és ha felismerted, el tudd engedni! Cikkünk első részében az első ötöt vesézzük ki!

1. Bűntudat

Rájöttél, hogy már nem működik, ő azonban még ragaszkodott volna ahhoz, hogy megpróbáljátok. Te mégis dobtad, ő összeomlott, hetekig még próbálkozott. Ugyan látszólag vége lett a dolognak, de amikor elkezded keresni az új kapcsolatot, egy titkos kis fiók az agyadban kinyílik és belekerülsz egy ördögi körbe, aminek a neve lelkiismeret-furdalás. Ez különösen akkor jön elő, amikor nem találsz megfelelő alanyt és azon kezdesz el agyalni, hogy ez a büntetés, amiért érzéketlen voltál, meg sem érdemled a boldogságot és talán adnod kellett volna neki még egy esélyt. Jó hírünk van: a probléma csak a fejedben létezik, ha pedig felszabadulsz és elengeded magad, a pasikat is jobban vonzod majd!

2. Sérelem

Ha nem te vagy az elhagyó, hanem téged hagytak ott, a helyzet ugyanez lesz, csak pepitában. Meglehet, hogy már régen nincs érzelmi szál, viszont ott maradt a lelkedben a kellemetlen élmény. Értéktelennek, nem elég vonzónak, szerencsétlennek érzed magad, kavarognak benned a gondolatok és félsz egy újabb csalódástól. Az ismerkedés során sem tudsz ezektől az érzésektől elvonatkoztatni, testbeszéded, kommunikációd is azt sugallja a másik félnek, hogy önbecsülésed a béka segge alatt tanyázik. Kerülj ki az exed árnyékából és merd újra élvezni a napsütést. Bármit is mondott rólad, vagy sugallt azzal, hogy elhagyott, az ő véleménye csak egy a sok közül! Gondold át, hogy miért ért véget a kapcsolat, tanulj belőle, de ne rágódj rajta túl sokáig, mert rányomja a bélyegét az újrakezdésre!

3. Csúcsmodell

Mindegy, hogy miért szakítottatok és mindegy, hogy ki kezdeményezte, nálad még mindig ő a csúcsmodell és titkon abban reménykedsz, hogy visszakaphatod, vagy legalább egy hozzá nagyban hasonlót megkaparinthatsz. Komolyan azt gondolod, hogy ez a jó alap egy új kapcsolathoz? Egyrészről azért lett vége, mert valami nem működött, másrészről az új kapcsolat sem fog, ha folyton valaki máshoz hasonlítod az aktuális jelöltet. Attól, hogy az exed által nyújtott kritériumoknak nem felel meg, még adhatsz neki egy esélyt! Ugyanolyan nem lesz, csak más és talán ez a „más”, pont az a személy, aki mellett kiteljesedhetsz! Engedd el a régit, hogy az újnak legyen elég helye (a szívedben is).

4. Barátság

Elváltak útjaitok, de barátok maradtatok. Tedd fel kérlek magadban a kérdést: a barátság milyen fokán álltok? Napi kapcsolatban vagytok? Jönnek-mennek az üzenetek, megbeszéltek mindent, összefuttok egy kávéra? Belefér ebbe a barátságba egy új kapcsolat? Ha túlságosan is jól megvagy az exszel, nehezen fogsz tudni koncentrálni az újra, ráadásul elég kevés az esély arra, hogy egy friss kapcsolat elbírja majd ezt a szoros „baráti” viszonyt. Mindig jó érzés, ha egy pár úgy válik el egymástól, hogy azt nem követi késdobálás és megmarad egy jó kapcsolat, viszont ennek arányaira érdemes odafigyelni, mert megkeserítheti az újrakezdést.

5. Fenyegetés

Vége, soha többet! Te elengedted, de valahogy ő ezt nem hajlandó megérteni, erőszakosan kommunikál, sérteget, fenyeget, így inkább bezárkózol és nem ismerkedsz, nehogy beégessen, vagy valamilyen őrült dolgot találjon ki. A helyzet nem egyszerű és nagy valószínűséggel egyedül nem is biztos, hogy ki tudsz szállni belőle. Kérj hozzá segítséget és olvasd el ismét az 1. pontot, mert ha sikerül is leépítened, könnyen beleeshetsz a bűntudat csapdájába, ami egy újabb akadályt képez az újrakezdésnél!

Most már elhiszed, hogy az exek ott munkálkodnak a lélekben? A lista nem teljes, hamarosan újabb öt delikvenssel egészítjük ki, akik árnyékként rányomhatják bélyegüket az újrakezdésre!

VÉLEMÉNYED VAN? OSZD MEG VELÜNK: