Exek a lélekben: 10 típus, aki visszatart az újrakezdéstől – 2.rész

Cikkünk első részében bemutattunk öt olyan extípust, akik árnyékként rátelepednek az életedre és talán észre sem veszed, de megakadályozzák azt, hogy egy új és egészséges párkapcsolatot alakíts ki. Nézzük a többit, hogy teljes legyen a repertoár!

1. Szex

Semmi nem működött már, de a szexben mindig közös nevezőre találtatok. Nyilván te már nyitott lennél egy új kapcsolatra, de valahogy mindig a régi pasi ágyában kötsz ki, ráadásul így könnyebb is mindenkinek, ha kötöttségek nélkül, pusztán az élvezetért gabalyodtok össze. Vannak, akiknél tökéletesen működik a dolog, de sokakat akadályoz abban, hogy új kapcsolatot kezdjenek, hiszen két porondon egyszerre nehéz előadást tartani (meg nem is ildomos).

2. Gyász

Egy olyan kapcsolat lezárásával, ami nem az érintetteken múlott, hanem a sors kezén, mindig nehéz megbirkózni és talán tökéletesen fel sem lehet soha dolgozni. Ha elvesztetted a szerelmedet, hosszú időnek el kell ahhoz telni, hogy ismét kész legyél egy új kapcsolatra, de ehhez az kell, hogy magadban megnyugtatóan le tudd zárni, meg tudd élni a gyász minden fázisát. Ne érezd azt, hogy méltatlanná válsz az emlékéhez, ha valaki mást is beengedsz az életedbe, ő is azt szeretné, ha ismét boldog lennél.

3. Gyerekek

Az exek árnyéka még inkább rávetül az életre, ha közös gyermekek is vannak, akiknek nem szeretnél pótpapát. Hiába vágysz a szeretetre, érintésre, gyengédségre, erősebb benned az anyai ösztön, ráadásul a helyzetet a fenti pontok szinte mindegyike jelentősen árnyalhatja, ami még tovább bonyolítja a helyzetet. Lehet, hogy nem tudatosan, de biztos, hogy megakadályoz abban, hogy egy jól működő kapcsolatot kialakíthass, így érdemes végig venned a lehetőségeket. Ha már felismerted az elakadást, a siker is félúton van!

4. Hit

Kevés párkapcsolatban volt sikerélményed, ráadásul ha volt is, előbb, vagy utóbb, de csalódtál. Nehéz elhinni, hogy neked is lehet szerencséd, ezért mindegyik új kapcsolatban keresed a buktatókat, a lehetséges negatívumokat. Nehezen kezdesz el kötődni valakihez, nem bízol senkiben és vonzod azokat, akik ezeknek az állításoknak a helyességében meg is erősítenek. Az állandó bizonytalansággal csak bizonytalan kapcsolataid vannak, pedig ha elhinnéd, hogy neked is oszthat csodás lapokat a sors, megnyerhetnéd a játszmát!

5. Függőség

Olyan sokáig voltatok együtt, hogy még mindig az ex lesz az, akinek számít a véleménye és bármit mondd, te elhiszed. Olvasd el még egyszer a 2. és a 4. pontot, mert általában ezekkel vegyesen érdemel kitárgyalást a történet. Felismered valamelyikben magad? Nem véletlen! Csak úgy kerülhetsz ki az exed árnyékából és úgy van esélyed egy egészséges párkapcsolat kialakítására, ha megtalálod a régi és az új között az egyensúlyt, döntéseidet pedig nem az ex véleménye befolyásolja, hanem a saját érzéseidbe vetett bizalom!


Ha eddig kételkedtél is benne, már bizonyára átlátod Te is a helyzetet. Az exek árnyéka megbéníthatja a párkapcsolataidat és megakadályozhatja a továbblépést még úgy is, hogy érzelmileg már nem kötődtök egymáshoz. Ismerd fel, hogy mivel akadályoznak és lépj túl rajtuk!

VÉLEMÉNYED VAN? OSZD MEG VELÜNK: