Könnyebben kapsz munkát, ha jól nézel ki?

A jobinfo.hu 2014 évvégi kutatásait felhasználva közöljük, hogy milyen szempontoknak is kell megfelelni egy állásinterjún.

Az állaskeresők 90%-a hajlandó kevesebb pénzért is elfogadni a kínált munkát és több mint 50%-uk valótlan adatokat is feltüntet a jelentkezéskor magáról, hogy jobban megfeleljen a kompetenciáknak.


Viszont háromnegyedük úgy gondolja, hogy igenis számít a külső a jelentkezés során, hiszen a munkáltató és a munkavállaló is olyan emberekkel szeretne együtt dolgozni, akik szimpatikusak neki.

A Jobinfo “beadna olyan jelentkezést egy munkahelyre, ahova a képesítései nem felelnek meg 100%-ban?” kérdésére a válaszadók több mint fele igennel válaszolt. 

A nők kevésbé adják lejjebb

A jelentkezők nagyjából kétharmada a pozícióban megkereshető fizetés alapján gondolkodik a fizetési igényén. 31%-nak viszont az előző munkahelyen keresett pénz a mérvadó. 10 emberből 9 viszont 10%-ig hajlandó engedni az elképzelt összegből. A hölgyek viszont már nem olyan szívesen adnak lejjebb az elképzeléseikből. Ez Kristók Balázs szerint azért van így, mert országos viszonylatban egy férfi még mindig többet kérhet ugyanazon munka betöltésére, mint egy nő.


Megkapom az állást ha vonzó vagyok?

Négy magyar emberből három úgy gondolja, hogy aki csinos, vonzó külsővel rendelkezik, hamarabb kapja meg ugyanazt a munkát ha többen indulnak ugyanazért a pozícióért. A szakmai kritériumokra tekintve az álláskeresők úgy gondolják, hogy a fontossági sorrendben a kölcsönös szimpátia kapja az első helyet, és csak utána a szakmai tapasztalat. A végzettség és az életkor pedig ilyenkor valahol a sor végén kullog.

VÉLEMÉNYED VAN? OSZD MEG VELÜNK: