Létezik szerelem első látásra? Itt az igazság!

Kissé elcsépelt és közhelyes jelentést kapott már a “szerelem első látásra” kifejezés, de egy személyes élmény megosztása talán jobban rávilágít, hogy mit is értünk “első látásra” alatt, vagy legalábbis hasonlót.


Amikor először megláttam

“Soha nem felejtem el a találkozást ezzel az ismeretlen és megmagyarázhatatlan érzéssel. Színházi előadáson ültünk, más iskolákból is jöttek megnézni a darabot. Ahogy végignéztem az embereken a szemem megakadt egy lányon akit előtte még nem láttam.

A világ egyszerűen megszűnt létezni, mintha megállt volna körülöttem minden. Elfelejtettem mindent, csak a gyönyörű arca létezett. A következő pillanatban felém fordult és egymás szemébe néztünk. Belülről szinte lángra kaptam, a gyomrom remegni kezdett, görcsbe rándult és rám jött a hányinger, de ezek ellenére mégis vidámnak éreztem magam és könnyűnek, szinte el tudtam volna szállni. 

Amikor a tekintetünk találkozott, úgy éreztem, mintha egy örökkévalóságon át néztük volna egymást, pedig a valóságban egy, vagy két másodperc lehetett.  A félelem és az extázis tökéletes keveréke volt ez, amit éreztem. A szívem majd kiszakadt a helyéről és adrenalint pumpált a testembe. Akárhányszor találkozott a tekintetünk, mindig ez a gyomorszorító érzés kapott el, de nem tudtam abbahagyni. 

Majd véget ért az előadás, ő elment és soha többet nem láttam. De az érzés amit akkor éreztem, egy életre bennem hagyta nyomait. Még most is úgy érzem, mintha tegnap történt volna, pedig már két évtized is eltelt azóta. Ez a pillanat több volt mint két szempár találkozása.”

A “szerelem első látásra” evolúciója

Az evolúció során az emberiséget egyetlen cél vezérelte: a túlélés. Megtanultunk táplálkozni, nemzeni és túlélni. Persze ezek a dolgok az ösztönnek voltak betudhatóak, de mára már sokkal tudatosabban cselekszünk. De például a fajfenntartási ösztön miatt vagyunk képesek az ellentétes nem iránt vonzódni és vágyat érezni.


Szerelembe esni első látásra

Mindannyiunkban él a túlélési ösztön amit tudat alatt próbálunk is érvényesíteni, például ha belépsz egy szobába anélkül, hogy észrevennéd, tudat alatt azokat az embereket keresed akik tetszenek, aki pedig megtetszett elkezdhetsz vonzódni iránta. Akkor működik a szerelem első látásra? Határozottan igen!

A tudomány házasságkötőt játszik

Nem mindannyiunk tapasztalja ezt az érzést. A kutatások azt bizonyítják, hogy a férfiak a nőknél hajlamosabbak ezt érezni. Ez arra vezethető vissza, hogy a férfi jobban vizuális típus, mint a nő. Egyébként pedig a nők sokkal jobban szeretik a romantikát, mint a férfiak.

Ez mit jelent? A férfiaknak első látásra megtetszik egy nő, de a nőnek esetleg csak az első beszélgetés után tetszik meg a férfi.

Csók, illat, szerelem

Tudtad, hogy az első csók a további érzéseidre is kihat? A tanulmányok kimutatták, hogy a nyál egy nagyon jó teszt. Csók közben a nyálunk cserélődik és egymás szervezetébe jut. Szervezetünk a nyálból kiválasztja a géneket és összehasonlítja a sajátjainkkal. Ha sok hasonló gént talál, mint a miénk, akkor kialakul a vonzalom. 

Ellentétes esetben pedig nem igazán fogunk kötődni a kiszemeltünkhöz. Ezt a jelenséget Dr. Claus Wedekind az Edingburgi Egyetem tanára fedezte fel. És nem csak a csók az ami hatással van további érzelmeinkre. 

Bizonyítottan az illatok is ilyen hatással vannak ránk - itt nem arra gondolunk, hogy egy férfihoz jobban vonzódnának a nők három nap mosdatlanság után. A rengeteg különböző parfüm és illatanyag közül agyunk kiválasztja a neki legjobban tetszőt. Biztosan éreztük már mondjuk egy szórakozó helyen, hogy mennyire megragadott egy illat és folyamatosan a közelében akartunk maradni.

A szerelem tudománya mögött

Jó érzés nagyon erős vonzalmat érezni valaki iránt első látásra. Feromonok törnek fel a szervezetünkben és úgy érezzük magunkat, mint ha valamilyen stimuláns fogyasztottunk volna; mialatt testünkben tombolnak a hormonok és kémiai folyamatok ezrei játszódnak le bennünk egyszerre, úgy érezzük, hogy csak az agyunk játszik velünk. 

Ne aggódjunk amiatt, hogy kiszemeltünk viszonozni fogja-e fellángoló érzéseinket, hagyjuk, hogy az evolúció döntse el a pozitív visszajelzést. Ha pedig annak válasza igen, akkor  nagyon jó eséllyel vághatunk bele egy esetleges kapcsolatba.
VÉLEMÉNYED VAN? OSZD MEG VELÜNK: