Isten óvjon a válófélben lévő pasiktól! Vagy mégsem?

A „válófélben vagyok” csapda! Legalább is a nők többsége biztosan így gondolja, hiszen ha a férfi színt vall, a levele máris a kukában landol, ha pedig nem, akkor megjelenik a nő vállán a kisördög, ami folyton azt duruzsolja, hogy vigyázzon!

Ha a fenti vallomás elhangzik, a nők többsége azonnal különböző jelzőket és felvetéseket társít hozzá melyek mindegyike a „miért” kérdésre magyarázat (legalább is látszólag): sérült lélek, csorbult ego, büszkeség, bizonyításvágy, ugródeszka, ami túllendít egy csalódáson. Amíg nincs mögötte saját tapasztalat és nem bizonyosodtál meg róla magad, addig ez mind csak felvetés. Nyilván sok férfi (és nő is) így szeretne felejteni és rendezetlen párkapcsolati háttérrel új kapcsolatot kialakítani, viszont többen pont a fenti előítélet csapdájába esnek és egészséges lélekkel és érzelmileg már rég lezárt kapcsolattal sem tudnak új életet kezdeni. Szerintük a „válófélben vagyok” kijelentés olyan, mint egy stigma, ami levakarhatatlanul beleég az ember bőrébe és úgy menekülnek előle, mintha fertőző lenne. Jogos az aggodalmuk? A férfiak nem értik, a nőknek ez miért riasztó, a nők pedig nem értik, hogy miért nem válás után kezd valaki ismerkedésbe.

A gyanú árnyékát nem lehet elhessegetni és a duruzsoló kisördögöt sem lehet egyszer és mindenkorra elhallgattatni, a kétkedés pedig valamilyen szinten jogos. Bár a válás inkább jogi procedúrának tűnik, mégis a házasságkötéshez hasonlóan szimbolikus folyamat, meg kell élni érzelmileg, még akkor is, amikor a kapcsolat már rég kihűlt. Bármennyire is tiltakozik ellene valaki, amíg a kezébe kerül egy aláírt papír, addig számos stressz-faktorral kell számolni, ami az anyagi javak elosztásán túl, az esetleges vitákon át, a bűnbak keresésig minden lehet. Óhatatlanul is átszövi a mindennapokat és hat a lélekre, az meg csak tovább bonyolítja a helyzetet, ha közös gyermek is van.Biztos, hogy nincs két egyforma szakítás (vagy válás), biztos, hogy van olyan, aki már stabil érzelmi állapottal indulna neki egy új kapcsolatnak és van, aki csak azt a partnert keresi, aki túllendíti a csalódáson, egyiket sem vitatjuk. Egy online társkeresőn viszont a legtöbben nem vesződnek azokkal, akiknek tisztázatlan a családi állapotuk (hacsak nem az alkalmi státuszról álmodozik valaki) és kiszűrik a legkisebb akadályt is, ami egy kapcsolat útjába állhat. Ha egészséges párkapcsolat kialakítása a cél, akkor annak a minimum feltétele az, hogy mindenki tiszta lappal kezdjen.


VÉLEMÉNYED VAN? OSZD MEG VELÜNK: