Lábtörlő-szindróma – Téged is érint?

Mielőtt belesüllyedsz a „minden pasi egy rohadt szemét” mélységes mocsarába, feltétlenül olvasd el ezt a cikket, hiszen az, ha úgy bánnak veled, mint egy lábtörlővel, bizony megelőzhető. A legtöbben az életük során egyszer biztos megtapasztalják, milyen megalázottnak lenni, a felépülés pedig utána igen hosszadalmas lehet, mert ez az állapot fájdalmas sebeket ejt, amik nehezen gyógyulnak. De mi is pontosan ez a furcsa és titokzatos szindróma?


A lábtörlő-szindróma az az állapot, amikor valaki az alacsony önértékelése miatt hagyja, hogy negyvenhatos surranóval átgyalogoljanak rajta és útközben még a ráragadt sarat is belétöröljék. Inkább hagyod, hogy megtegye veled, mert félsz, hogy elhagy. Félsz, hogy nem találsz mást, megelégszel hát a bakancsossal, aki rendszeresen megtiporja a lelkedet. Átadod a kontrollt, aki ezzel vissza is él, az ő egója hízik, a te önértékelésed pedig egyre csak zsugorodik. Megéri? Korántsem! 

A lábtörlő-létnek különböző szintjei vannak, enyhébb esetekben rövid ideig tart, megtépázza kissé az önbizalmadat, de egy idő után sikerül a padlóról felállni és újra épülve, tanulságokat megtartva tovább tudsz lépni.

Súlyosabb esetben évek telnek el addig, míg a kapcsolat megszakad, addig viszont szóban, lelkileg, vagy akár anyagilag is kihasználnak, sőt nem ritka az sem, amikor tettlegességig fajulnak a dolgok.


Nem csak a nőket érinti! Gyakran tapasztalják meg a férfiak is a lábtörlő-szindróma árnyoldalát, csak őket inkább papucs-pasiknak szokták hívni és azt mondják a környezetükben élők, hogy náluk a nő viseli a nadrágot. A háttérben viszont komoly dolgok játszódhatnak, melyek rendesen padlóra küldik a férfit. Nem ritka a szóbeli megalázás, beszólogatás, veszekedés, szidalmazás és az sem, hogy elcsattan néhány pofon, vagy a nő macskakarmait kieresztve neki esik a pasinak. Kevesen beszélnek róla, de a jelenség létezik. A férfiak ugyanúgy áldozatul eshetnek egy kapcsolatban, mint a nők. 


Mit lehet ellene tenni? Ha felismerted magad a sorok között, akkor először is döntsd el, hogy többé nem leszel lábtörlő, majd kezdd el magad újra felépíteni. Ha sok évig hagytad, hogy így menjenek a dolgok, ez sem lesz két perces munka, de megéri! Keress olyan csoportot, tanfolyamot, ahol megtanítanak az önbizalom növelésre. Olvass minél több könyvet a témában, végezd el az ezekhez tartozó gyakorlatokat, kezdj el sportolni, vagy találj olyan tevékenységet, amiben sikerélményre találsz, ha pedig úgy érzed egyedül nem tudsz felállni, keress meg egy pszichológus szakembert. 

Mindenki megérdemli, hogy egy kapcsolatban emberként és egyenrangú félként bánjanak vele. Te is!
VÉLEMÉNYED VAN? OSZD MEG VELÜNK: